Uploaded December 2025 | Updated September 2026, 2 weeks ago
Αν είχα πόδια θα σε κλωτσούσα / If I Had Legs I’d Kick You
(ΗΠΑ, 2025)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μέρι Μπρόνσταϊν / Mary Bronstein. Πρωταγωνιστούν: Rose Byrne, Conan O’Brien, A$AP Rocky, Danielle Macdonald, Christian Slater. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 113΄
Η Linda (Rose Byrne), θεραπεύτρια και μητέρα, προσπαθεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα τη μυστηριώδη ασθένεια του παιδιού της, τον απόντα σύζυγο, την εξαφάνιση μιας ασθενούς και την ολοένα εχθρικότερη σχέση με τον δικό της θεραπευτή. Καθώς οι κρίσεις συσσωρεύονται —και μέσα από μια πορεία που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό δράμα και την μαύρη κωμωδία— η Linda χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας, επιτρέποντας στον θεατή να δει τον κόσμο μέσα από τη δική της στρεβλή, απεγνωσμένη οπτική.
Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Ερμηνείας στην Μπερλινάλε
Αν είχα πόδια θα σε κλωτσούσα / If I Had Legs I’d Kick You
(ΗΠΑ, 2025)
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μέρι Μπρόνσταϊν / Mary Bronstein. Πρωταγωνιστούν: Rose Byrne, Conan O’Brien, A$AP Rocky, Danielle Macdonald, Christian Slater. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 113΄
Η Linda (Rose Byrne), θεραπεύτρια και μητέρα, προσπαθεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα τη μυστηριώδη ασθένεια του παιδιού της, τον απόντα σύζυγο, την εξαφάνιση μιας ασθενούς και την ολοένα εχθρικότερη σχέση με τον δικό της θεραπευτή. Καθώς οι κρίσεις συσσωρεύονται —και μέσα από μια πορεία που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό δράμα και την μαύρη κωμωδία— η Linda χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας, επιτρέποντας στον θεατή να δει τον κόσμο μέσα από τη δική της στρεβλή, απεγνωσμένη οπτική.
Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Ερμηνείας στην Μπερλινάλε

![#TIFF66 | Maysoon [INTERNATIONAL COMPETITION]
66th Thessaloniki International Film Festival: 30.10-09.11.2025
More: www.filmfestival.gr #TIFF66 | Maysoon [INTERNATIONAL COMPETITION]](https://i.ytimg.com/vi/e5-wZZN-CMg/mqdefault.jpg)

![BLACK FRIDAYS | Requiem for a Dream
Οι Black Fridays επιστρέφουν με το αξέχαστο Ρέκβιεμ για ένα όνειρο (2000) του Ντάρεν Αρονόφσκι!
Παρασκευή 9 Ιανουαρίου // 23:00 // Ολύμπιον
Οι Black Fridays του Φεστιβάλ, που βαδίζουν στα συναρπαστικά και σκοτεινά μονοπάτια του cult και του horror, υποδέχονται τη νέα χρονιά χρονιά με το αξέχαστο Ρέκβιεμ για ένα όνειρο (Requiem for a Dream, 2000) του Ντάρεν Αρονόφσκι, την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, στο Ολύμπιον.
Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα (1978) του Χάμπερτ Σέλμπι Τζούνιορ, ο οποίος συμμετέχει και στο σενάριο της ταινίας, το Ρέκβιεμ για ένα όνειρο άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην κουλτούρα της εποχής, απογείωσε την καριέρα του τότε υποσχόμενου Αρονόφσκι και έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πιο σκληρές και συγχρόνως ευρηματικές κινηματογραφικές δημιουργίες για την κόλαση των ναρκωτικών.
Η Έλεν Μπέρστιν, που βρέθηκε υποψήφια για το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου χάρη σε μια αληθινά θαρραλέα ερμηνεία, έχει χαρακτηρίσει τον ρόλο της στο Ρέκβιεμ για ένα όνειρο ως «την πιο απαιτητική στιγμή σε ολόκληρη την καριέρα μου, πολύ δυσκολότερη ακόμη και από τον Εξορκιστή». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, όμως, και οι άλλοι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της ταινίας. Ο Τζάρεντ Λίτο υπέβαλε τον εαυτό του σε εξαντλητική δίαιτα και έγινε μόνιμος θαμώνας σε όλα τα στέκια ναρκομανών της Νέας Υόρκης,ενώ η Τζένιφερ Κόνελι απονομώθηκε για μήνες ολόκληρους, έχοντας νοικιάσει ένα διαμέρισμα στο κτίριο όπου έμενε ο χαρακτήρας που υποδύθηκε.
Στην πραγματικότητα, η δεύτερη ταινία στην καριέρα του Ντάρεν Αρονόφσκι υπερβαίνει ακόμη και την ίδια τη θεματική του, καθώς αποτολμά μια παροξυσμική καταβύθιση στην καρδιά του (κάθε ειδους) εθισμού, δίνοντας έμφαση σε έννοιες όπως η παγίδα των απατηλών ονείρων, η επώδυνη διαφυγή από τη λογική και την πραγματικότητα, οι κατακερματισμένες οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, αλλά και το αβάσταχτο βάρος της μοναξιάς. Παράλληλα, έχει συνδέσει το όνομά του μια για πάντα με την υποδειγματική αρτιότητα των εκφραστικών του μέσων.
Από το φρενήρες –και σήμα κατατεθέν– του Αρονόφσκι «χιπ χοπ μοντάζ», με τα περισσότερα από 2.000 (!) cuts σε 102 λεπτά, μέχρι τη συνεχή χρήση της διαχωρισμένης οθόνης, του time-lapse, των ακραίων κοντινών πλάνων, του τράβελινγκ, των υπερ-ευρυγώνιων φακών και της κάμερας σώματος Snorricam, το Ρέκβιεμ για ένα όνειρο επιστρατεύει και αξιοποιεί στην εντέλεια αμέτρητες τεχνικές της κινούμενης εικόνας ώστε να αποδώσει μια βασανιστική αίσθηση αποπροσανατολισμού και λανθάνουσας παράνοιας.
Σε όλα τα παραπάνω, φυσικά, συνδράμει και το μεθυστικό μουσικό score της ταινίας, σε σύνθεση του Κλιντ Μάνσελ (με τον οποίο είχε συνεργαστεί ο Αρονόφσκι και στο π [Pi: Faith in Chaos, 1998], το σκηνοθετικό του ντεμπούτο) και εκτέλεση των Kronos Quartet, που έχει δομικό και αφηγηματικό ρόλο στην ταινία, δίνοντας τον τόνο σε μία από τις πιο καθηλωτικές-εφιαλτικές σεκάνς των τελευταίων δεκαετιών.
Ρέκβιεμ για ένα όνειρο / Requiem for a Dream
(ΗΠΑ, 2000)
Σκηνοθεσία: Ντάρεν Αρονόφσκι / Darren Aronofsky. Σενάριο: Hubert Selby Jr., Darren Aronofsky. Πρωταγωνιστούν: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly, Marlon Wayans. Γλώσσα: Αγγλικά. Έγχρωμη, 102΄
Η Σάρα, μια μοναχική χήρα που προσπαθεί πάση θυσία και με κάθε κόστος να αδυνατίσει προκειμένου να εμφανιστεί σε ένα τηλεοπτικό σόου, εθίζεται δίχως να το καταλάβει στις αμφεταμίνες. Την ίδια στιγμή, ο γιος της, η κοπέλα του και ο κολλητός του βυθίζονται ολοένα και πιο βαθιά στην κόλαση του εθισμού στην ηρωίνη, ενόσω τα όνειρά τους για μια διαφορετική ζωή ξεθωριάζουν και σβήνουν στον ορίζοντα.
Δείτε το τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=eNUlIhyvTmY
Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παρασκευή 09/01 - 23:00 BLACK FRIDAYS | Requiem for a Dream](https://i.ytimg.com/vi/eNUlIhyvTmY/mqdefault.jpg)
![CINEMATHEQUE | Dr Strangelove [COMEDY SPECIALS]
CINEMATHEQUE | Dr Strangelove [COMEDY SPECIALS] CINEMATHEQUE | Dr Strangelove [COMEDY SPECIALS]](https://i.ytimg.com/vi/eW8jtsNy70A/mqdefault.jpg)
![CINEMATHEQUE | Les vacances de Monsieur Hulot [COMEDY SPECIALS]
CINEMATHEQUE | Les vacances de Monsieur Hulot [COMEDY SPECIALS] CINEMATHEQUE | Les vacances de Monsieur Hulot [COMEDY SPECIALS]](https://i.ytimg.com/vi/efeYKnu1xv4/mqdefault.jpg)



![#TiDF28 | Hex [NEWCOMERS COMPETITION]
28th Thessaloniki international Documentary Festival: 05-15.03.2026
More: www.filmfestival.gr #TiDF28 | Hex [NEWCOMERS COMPETITION]](https://i.ytimg.com/vi/fox1KstMnq8/mqdefault.jpg)
