@PIATRAONLINEROMANIA
  @PIATRAONLINEROMANIA
PIATRAONLINE ROMANIA | Gresie vs Travertin | Comparatie intre materiale @PIATRAONLINEROMANIA | Uploaded 3 years ago | Updated 1 day ago
Don't click here - https://bit.ly/3eiUDXt
1. Origine
Gresia este un material fcut de mna omului i folosit din cele mai vechi timpuri. Egiptenii, babilonienii sau asirienii cunoteau procedeul de obinere a plcilor ceramice, de altfel n interiorul piramidei faraonului Djoser, ridicat acum circa 4700 de ani, au fost descoperite plci colorate din argil. Actualmente producia de plci ceramice se realizeaz prin presare (cel mai des) sau prin extrudare.
Orict de veche ar fi producia de gresie fcut de om, travertinul creat de natur e mai vechi, aceast roc sedimentar poate avea o vrst de milioane de ani. Ca material de construcie exist mrturii c travertinul era popular pentru egipteni nc de acum 5300 ani. Partea super tare este c exist condiii de formare a travertinului i astzi.
2. Duritate i durabilitate
Dac privim strict prin prisma scalei lui Mohs, gresia, fiind produs de om, este superioar. Durabilitatea ei depinde de coacerea materiei prime. Cu ct temperaturile sunt mai nalte, cu att gresia este mai dur.
Travertinul are o duritate medie, 3-4 pe scala Mohs, ns suficient pentru asigurarea unor placri durabile. Asta se vede n special dac privim construciile din travertin de-a lungul vremii. Colosseumul este o minunie a antichitii romane, realizat din travertin. Bazilica Sacre Coeur din Paris, o capodoper de arhitectur nceput n sec al XlX lea, la fel. Catedrala din Pisa poart ntre turlele sale ntreaga mreie a Evului Mediu Mijlociu n vreme ce modernele Getty Center din Los Angeles i Willis Tower din Chicago sunt contribuiile n travertin ale Americii la patrimoniul mondial al culturii.
3. Rezistena la ciclurile climatice
Travertinul este o opiune superioar pentru placri exterioare datorit rezistenei la factorii climatici. Suportnd bine temperaturile nalte din verile fierbini, dar i pe cele foarte sczute din iernile geroase, placrile din travertin rmn practic neafectate de ciclurile nghe/dezghe. Gresia, care poate suporta temperaturi mari, nu rezist la variaii, chiar dac exist categorii destinate montajului exterior. Schimbrile de temperatur pot fisura sau sparge plcile din gresie. De aceea placrile ceramice sunt recomandate pentru interior.
4. Rezistena la trafic
La producia actual gresia nu rezist la traficul pietonal intens, se pot produce fisuri ale plcilor ca s nu mai vorbim despre staionarea pe suprafa a mobilierului greu sau despre traficul auto. Travertinul este rezistent la trafic, inclusiv cel auto, i suport sarcini ridicate pe suprafaa. Poate fi folosit n marile centre comerciale ori n cldirile de birouri cu trafic intens i eterogen.
5. Porozitatea influeneaz absorbia de ap. Plcile ceramice au poroziti diferite, n funcie de tehnologia folosit, plcile glazurate au o porozitate sczut iar cele neglazurate una ridicat (teracota este un exemplu). Constana este o cerin a lotului de fabricaie. Aceasta determin i gradul de absorbie a apei.
Travertinul, ca piatr natural, este un material anizotrop, iar porozitatea este variabil, mai ales c acesta poate prezenta guri pe suprafa.
mpotriva absorbiei de apa greu de controlat, exist soluii de impermeabilizare care mpiedic ptrunderea apei n porii pietrei.
6. Mentenana
ntreinerea i mentenana pardoselilor din gresie este relativ simpl, excepie fcnd cele poroase, la care pericolul de ptare trebuie luat mereu n consideraie. Curarea acestora se poate face cu bune rezultate folosind detergeni comerciali.
Impermeabilizarea cu soluii adecvate constituie o opiune care rezolv n mare msur problemele de ntreinere.
La pardoselile din travertin este recomandat impermeabilizarea, indiferent de finisaj. Curarea nu se poate face cu detergeni acizi din cauza calcarului prezent n compoziia rocii. Soluiile de curare i tratare recomandate sunt cele ecologice pe baz de ap, acestea rezolv multe dintre cerinele tratrii suprafeelor din travertin.
Cheltuielile cu ntreinerea pardoselilor din gresie sunt mai reduse dect a celor din travertin.
7. Aspectul
Frumuseea distinctiv a travertinului permite posibiliti nelimitate de design. Ceea ce face piatra natural att de atrgtoare sunt variaiile unice de culoare i finisajul personalizat. Fiecare plac este frumoas, atemporal i unic. Folosete travertinul pentru a aduga tonuri calde spaiilor de locuit interioare i exterioare.
8. Preul
nainte vreme preul gresiei era net inferior celui pentru travertin. Astzi sunt categorii de gresie care se executa pentru a imita ct mai bine originalele din piatra natural, de aici i costurile mai ridicate, din ce n ce mai apropiate de cele ale pietrei.
Gresie vs Travertin | Comparatie intre materiale este un video realizat de PIATRAONLINE.
#gresie #vs #travertin
Gresie vs Travertin | Comparatie intre materialeReamenajare Showroom | Before and after | Ep. 01Curatare si Impermeabilizare | Chiuveta din Marmura neagraPiatraonline va ureaz srbatori fericite !Cum s ndeprtai petele de silicon, chit, adeziv de pe piatr, gresie i faian - ghid pas cu pasDesign de interior living room si restaurant | #MeetTheCreators ep. 02Demonstratie - Indepartarea urmelor de ciment de pe piatra naturalaBefore and after home #shortsCum se realizeaz un tablou cu rasina epoxidica | Segwood Home DecorPromotiile de primavara la piatra naturala continuaCum curm eflourescenele i cum impermeabilizm piatraProductie mobila de bucatarie cu piatra naturala

Gresie vs Travertin | Comparatie intre materiale @PIATRAONLINEROMANIA